Iedereen is wel eens verdrietig of somber. Meestal gaat dit gauw weer over. Bij een depressie gebeurt dit niet. Een depressie kan lang duren. Weken, maanden zelfs. U bent te moe en te somber om iets te doen. Depressie is een ziekte. Het kan iedereen overkomen.

Als u zich zo voelt, ga dan naar uw huisarts. De huisarts onderzoekt of u depressief bent of dat er iets anders aan de hand is. Hij stelt u vragen of laat u zelf een vragenlijst invullen. Zo weet hij zeker of u een depressie heeft.

Praten met een hulpverlener helpt als u een depressie heeft. Meer bewegen helpt ook. Soms krijgt u medicijnen of hulp van een psycholoog. De huisarts zegt dit ook tegen de anderen die u helpen. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de apotheek of het buurtteam. Zij weten er dan ook van. Ze werken samen om u te helpen in uw eigen buurt.

Als u het overzicht kwijt bent en veel vergeet of niet meer snapt, kunt u een VICTOR krijgen. Een VICTOR is iemand die u kent. Vaak is het een hulpverlener. Hij of zij regelt de zaken voor u.


stappenplan depressie voor huisarts en POH-GGZ


  Click to listen highlighted text! Iedereen is wel eens verdrietig of somber. Meestal gaat dit gauw weer over. Bij een depressie gebeurt dit niet. Een depressie kan lang duren. Weken, maanden zelfs. U bent te moe en te somber om iets te doen. Depressie is een ziekte. Het kan iedereen overkomen. Als u zich zo voelt, ga dan naar uw huisarts. De huisarts onderzoekt of u depressief bent of dat er iets anders aan de hand is. Hij stelt u vragen of laat u zelf een vragenlijst invullen. Zo weet hij zeker of u een depressie heeft. Praten met een hulpverlener helpt als u een depressie heeft. Meer bewegen helpt ook. Soms krijgt u medicijnen of hulp van een psycholoog. De huisarts zegt dit ook tegen de anderen die u helpen. Bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de apotheek of het buurtteam. Zij weten er dan ook van. Ze werken samen om u te helpen in uw eigen buurt. Als u het overzicht kwijt bent en veel vergeet of niet meer snapt, kunt u een VICTOR krijgen. Een VICTOR is iemand die u kent. Vaak is het een hulpverlener. Hij of zij regelt de zaken voor u. stappenplan depressie voor huisarts en POH-GGZ Ook jonge mensen kunnen een depressie krijgen. Kijk op het filmpje hieronder.